Coaching onderwijs

Aanbod

Als ervaren studiekeuzecoach ben ik inzetbaar op de locatie van uw onderwijsinstel-ling in het voortgezet-, middelbaar-, en hogeronderwijs voor:

  • jongeren van 15 tot 25 jaar die voor het eerst een opleiding gaan kiezen
  • mbo/hbo/wo studenten die een ' verkeerde' keuze hebben gemaakt
  • leerlingen/studenten die extra aandacht verdienen bij keuzes en stress
  • studenten die twijfelen tussen doorstuderen (master) of werken

 

Ik ben inzetbaar in drukke tijden ter ondersteuning van de decaan of studiekeuze-adviseur. De gesprekken zijn op de locatie van uw onderwijsinstelling, bij mij op kantoor aan huis in Wageningen, of eventueel online. Mijn werkomgeving bevindt zich in de ruime omtrek van Wageningen.

Studeren in pandemietijd

In deze pandemie tijd waarin leerlingen geen open dagen en proefstudeerdagen kunnen bezoeken, bied ik als ervaren studiekeuzecoach extra aandacht en ondersteuning bij het kiezen van een opleiding.

 

Veel jongeren hebben in deze pandemietijd moeite om elke dag weer gemotiveerd te zijn, voelen zich af en toe somber of missen een duidelijk doel met de studie of stage. Dit kan verschillende redenen hebben maar komt vooral door de pandemie en het gemis aan echte contactmomenten met docenten, met het vakgebied in de praktijk en met andere studenten. Sommigen ervaren stress en hebben het gevoel van alles te moeten. Voor deze jongeren ben ik er voor een goed gesprek, om te kijken waar de knelpunten zitten en om weer wat lucht aan te brengen in het studieprogramma. Samen kijken we hoe we weer meer rust en plezier terug kunnen brengen in het studeren en hetgeen daarom heen.

Werkwijze

Als eerste kijk ik wat de échte vraag is, vervolgens wat de knelpunten zijn en wat is de gewenste situatie is. Gaat het om het kiezen van een opleiding? Dan kijk ik met de leerling wat ze willen bijdragen in de wereld, waarin ze zich willen ontwikkelen. Hier ligt een belangrijke motivatiefactor, het weten waarvoor ze het doen. In mijn werkwijze gaat het om de eigen intuïtie te volgen en te vertrouwen, wat betekent oude structuren van baanzekerheid en baangarantie durven los te laten - want functies verdwijnen en er komen nieuwe bij. Dit vraagt flexibiliteit, creativiteit en improvisatievermogen. Juist daarom is het belangrijk om te vertrouwen op de eigen kwaliteiten en talenten - en te weten hoe deze in te zetten in veranderende tijden. Als studiekeuzecoach breng ik samen met jongeren hun loopbaanmissie en talenten in kaart - een methode voor zelfreflectie die ik daar onder meer voor inzet is Career writing van Reinekke Lengelle en Frans Meijers.

 

Een opleiding kiezen is een zoektocht. Het vraagt onderzoek, verdieping in studies en vergelijken. Waar staat een leerling in het studiekeuzeproces?

  • Heeft iemand nog geen idee wat zij/hij wil studeren (fase 1).
  • Of heeft de leerling wel al een idee maar twijfelt nog tussen een paar opleidingen (fase 2)?
  • Het kan ook zijn dat iemand bevestiging zoekt of de opleiding van haar/zijn keuze écht de juiste is (fase 3)

 

Samen met de leerling maak ik een stappenplan afhankelijk van de fase en geef ik inspirerende opdrachten mee naar huis. Indien nodig zet ik een interessetest in. Als de loopbaanmissie en talenten duidelijk zijn, gaan we heel specifiek een aantal opleidingsrichtingen onderzoeken. Op die manier kan de leerling gericht een open dag of proefstudeerdag online volgen. Dit alles geeft rust en overzicht in het grote aanbod van opleidingen. Ik begeleid de leerling hier met vertrouwen doorheen.